HSG kilpailusäännöt

Kilpailuissa noudatetaan golfin kansainvälisiä sääntöjä. Lisäksi otetaan huomioon kentän paikallissäännöt sekä Suomen Golfliiton yleiset kilpailumääräykset. Hiisi Golf ry:n hallituksella/kilpailutoimikunnalla on oikeus muuttaa kilpailujen paikallissääntöjä. Kilpailujen mahdolliset sääntömuutokset ilmoitetaan seuran kotisivuilla ja toimistossa.
 

Yleissääntö

Kilpailu jossain sarjassa järjestetään vain, jos siinä on vähintään viisi (5) osallistujaa. Poikkeuksena ovat seuran kaikki lyöntipelimestaruuskilpailut ja juniorisarjat. Jokaisessa henkilökohtaisessa lyöntipeli- ja pistebogeykilpailussa palkitaan aina myös yksi parhaan scr-tuloksen tehnyt pelaaja kaikki sarjat huomioiden.

Kilpailuissa pelaaja saa maksimissaan tasoituksen 36 riippumatta siitä, mikäli hänen tarkka tasoituksensa on 36 tai yli, ellei kilpailukutsussa toisin mainita. Kilpailuissa 18 reiän kierroksen ohjeellinen enimmäisaika on neljä (4) tuntia. Kilpailunjohtaja/tuomari seuraavat kilpailun etenemistä golfsääntöjen mukaisesti. Jos kilpailuun ei ole nimetty tuomaria, sääntötulkinnat päättää kilpailutoimikunta.

Mittalaitteet (Sääntö 14-3): Etäisyyttä mittaavat laitteet ovat sallittuja. Mikäli pelaaja täyden kierroksen aikana käyttää jotakin laitetta (mukaan lukien monitoimilaitteet kuten älypuhelimet) mitatakseen muuta kuin etäisyyttä (esimerkiksi korkeuseroa, tuulen nopeutta tms.), hän rikkoo Sääntöä 14-3. Rangaistus säännön rikkomisesta: Reikäpeli – Reiän menetys, Lyöntipeli – Kaksi lyöntiä; Seuraavasta (toistuvasta) rikkeestä: Pelistä sulkeminen.

Myös kilpailuissa huolehditaan divottien (lyönnistä aiheutuvan nurmipaakun) korjaamisesta väylillä, alastulojälkien korjaaminen viheriöillä, sekä bunkkerien haravoimisen.

Tasatulos

Tasatuloksen sattuessa ratkaisujärjestys on scratch-kilpailuissa seuraava:
Päädyttäessä tasatulokseen, ratkaistaan sijoitukset laskennallisesti seuraavassa järjestyksessä: viimeinen 9 reikää, viimeinen 6 reikää, viimeinen 3 reikää, viimeinen reikä. Tämän jälkeen sijoitus ratkaistaan arvalla.

Tasatuloksen sattuessa hcp-kilpailuissa (lyöntipeli- ja pistebogey-kilpailut) voittaa alemmalla pelitasoituksella pelaava pelaaja. Jos kilpailijoiden pelitasoituskin on sama, on voittaja se, jolla on alempi henkilökohtainen tasoitus.

Palkintojenjako

Avoimien kilpailujen palkinnot jaetaan välittömästi tulosluettelon valmistuttua. Jos palkintojenjakotilaisuudessa on arvontaa, niin osallistuminen arvontaan edellyttää kilpailijan paikalla olemista arvontatilaisuudessa.
 

Osallistumisoikeus kilpailuihin

Hiisi Golf ry:n kilpailuihin ovat oikeutettuja osallistumaan Golfliiton jäsenkortin omaavat seuran jäsenet. Ellei kilpailukutsussa toisin mainita, kilpailut ovat avoimia kaikille EGA-tasoituksen omaaville amatööri- ja ammattilaispelaajille. Ilman voimassa olevaa EGA-tasoitusta voi osallistua kilpailuun, mutta ei ole oikeutettu palkintoihin. Seuran mestaruuskilpailuihin ovat oikeutettuja osallistumaan Hiisi Golf ry:n amatöörijäsenet ja opettavat/pelaavat pro:t.

Ilmoittautuminen

HSG:n kilpailuihin ilmoittaudutaan Hiisin internetsivuilla (www.hiisi-golf.fi) NexGolf järjestelmän kautta omilla tunnuksilla, puhelimitse 03 3753 868 tai caddiemasterin toimistossa. Yleensä ilmoittautumisaika päättyy kilpailua edeltävänä torstaina klo 18.00, ja lähtölista valmistuu perjantaina aamupäivän aikana. Mahdollinen poikkeava ilmoittautumisaika ilmenee kilpailukutsusta. Kilpailusta poisjääminen ilman pätevää syytä etukäteen ilmoittamatta aiheuttaa sen, että pelaajalta peritään kilpailumaksu. Kilpailumaksu peritään joka tapauksessa, jos peruutus tehdään kilpailun virallisen alkamisajan jälkeen.

Osallistumismaksut

Osallistumismaksut kilpailuihin ilmoitetaan kilpailukutsussa.

Ilmoittautumisajan jälkeen tapahtuneesta ilmoittautumisesta peritään ylimääräinen 5 €:n maksu. Niiltä HSG ry:n jäseniltä, joilla ei ole pelioikeutta kentälle, peritään hinnaston mukainen maksu/kierros tai pelilippu niissä kilpailuissa, joissa ei ole kilpailumaksua.
 


Erikoiskilpailumuodoista:

Pariscramble

18 reiän pistebogey-kilpailun pelimuotona on 2-hengen scramble. Pelaajien yhteenlasketusta tasoituksesta otetaan huomioon 25 %. Tasoitus ei voi olla suurempi kuin ryhmän paremman pelaajan tasoitus. Kilpailu pelataan yleisessä sarjassa (y 0-36).

Pelimuoto: Joukkuekilpailu, jossa joukkueen pelaajat (2) lyövät avauksensa tiiltä ja avauksien jälkeen joukkue valitsee mielestään parhaimmassa paikassa olevan pallon. Pallon paikka merkitään. Valitun paikan pallon pelaaja lyö ensimmäisenä, sen jälkeen pallot asetetaan vapaassa järjestyksessä mahdollisimman lähelle merkkiä (noin 10cm, tuloskortin mitta) koko kentän alueella. Kukin joukkueen jäsen pelaa omaa palloa. Pallon asemaa ei saa kuitenkaan parantaa (esim. raffissa hyvin lähellä väylää, palloa ei saa asettaa väylälle). Joukkuetoveri saa asettautua pelilinjan tai puttauslinjan jatkeelle tai sen lähelle pallon taakse.
Mikäli kahden hengen joukkuekilpailussa on pariton määrä joukkueita, pyritään löytämään yksi pari lisää ilmoittautumisajan ulkopuolella.

Kolmen scramble pelataan samalla tapaa kuin pariscramble, poikkeuksena, että joukkueen muodostaa kolme (3) pelaajaa. Pelaajien yhteenlasketusta tasoituksesta otetaan huomioon 15%. Tasoitus ei voi olla suurempi kuin ryhmän pienin tasoitus.

 

Seuranmestaruuskilpailut

pelataan kaksipäiväisenä 18 reiän tasoituksettomana lyöntipelinä. Tasatilanteessa ratkaistaan voittaja välittömästi suoritettavalla sudden death -uusinnalla lyöntipelin säännöin, teet 1 ja 2. Junioripojat alle 12-v pelaavat punaiselta teeltä. Naiset ja tyttöjuniorit pelaavat punaiselta teeltä. Toisena päivänä pelipäivän lähtöajat muodostuvat ensimmäisen päivän tuloksista käänteisessä järjestyksessä siten, että parhaimman tuloksen ensimmäisenä päivänä tehnyt lähtee toisen päivän viimeisenä. Kunkin sarjan kolme parasta saa mitalit.